Primary Tet English Mock Test-3 | প্রাইমারি টেট ইংরেজি মকটেস্ট -৩

টেলিগ্ৰামে জয়েন করুন

Primary Tet English Mock Test-3 | প্রাইমারি টেট ইংরেজি মকটেস্ট -৩

Primary Tet English Mock Test – প্রাইমারি টেট ইংরেজি মকটেস্ট – ৩ : সুপ্রিয় বিদ‍্যার্থীরা আজকে আমরা Primary Tet English Mock Test Part-3 প্রদান করলাম। এক মকটেস্টটিতে গুরুত্বপূর্ণ কিছু ইংরেজি MCQ প্রশ্ন উত্তর দেওয়া রয়েছে।

আমাদের দেওয়া মকটেস্ট গুলিতে অংশগ্রহণের মাধ‍্যমে তোমাদের প্রস্তুতি আরও উন্নত করতে পারবে। সুতরাং আর দেরি না করে দেখে নাও Primary Tet English Mock Test -3 পর্বটি।

Primary Tet English Mock Test :

Read the passage and answer the following questions :

Malaria is caused by a germ that grows in the patient’s blood . When a mosquito bites a man who has malaria it sucks up into its stomach some of the man’s blood . There are malaria germs in his blood , and when the mosquito bites another man , it injects into his body some of these malaria germs and that man is attacked with the disease .

The germ is carried by a special type of mosquito . To prevent the spread of malaria , all that is necessary is to destroy the mosquitoes . The mosquitoes grow in stagnant water . So , it is necessary that there should not be any stagnant water . Kerosene oil should be used on the surface of the water of ditches or open drains . The use of DDT in rooms has proved to be very useful.

1. Malaria is caused by-

A. The patient’s blood
B. The mosquito’s blood
C. Stagnant water
D. The germ that grows in the blood of a man bitten by mosquito

Ans : D

2. The germ of malaria is borne by-

A. Mosquit oes
B. A specific type of mosquito
C. Wind
D. Patients

Ans : B

3. Mosquitoes grow in-

A. Potable water
B. Stagnant water
C. Flowing water
D. Fresh Water

Ans : B

4. DDT can stop-

A. Breeding of mosquitoes
B. Cholera
C. Spread of malaria
D. malaria

Ans : A

5. The word ‘ stagnant ‘ means

A. Fixed
B. Still
C. Dirty
D.Clean

Ans : B

Read the following poem and answer the questions that follow :

Silver Slowly , silently , now the moon
Walks the night in her silver shoon ;
This way , and that , she peers , and sees
Silver fruit upon silver trees ;
One by one the casements catch
Her beams beneath the silver thatch ;
Couched in his kennel , like a log .
With paws of silver sleeps the dog ;
From their shadowy cote the white , breasts peep
Of doves in silver – feathered , sleep ;
A harvest mouse goes scampering by ,
With silver claws and silver eye ;
And moveless fish in the water gleam ,
By silver reeds in a silver stream .

6. The doves are asleep in-

A. Their nests
B. The dove cote
C. Their Kennels
D. Trees

Ans : B

7. The poet has created in the poem-

A. A romantic world
B. A mysterious world
C. A romantic and mysterious world
D. none

Ans : C

8. The moon has been projected in the poem-

A. As queen of the night
B. As king of the night
C. As prince of the night
D. As messenger of the night

Ans : A

9. The noun form of ‘ shadowy ‘ is-

A. Shade
B. Shadow
C. Shed
D. shaded

Ans : B

10. Find out the correctly spelt word from the alternatives―

A. Argumant
B. Arguemant
C. Argument
D. Arguement

Ans : C

11. The teachers should ―

A. Buy expensive aids
B. Use learning occasionally
C. Be innovative in preparing charts and diagrams
D. use none of the usual aids

Ans : C

12. Each pupil is different in

A. Learning ability
B. Classroom learning
C. Academic standard
D. All of the above

Ans : D

13. Hometask should be based on―

A. Objectives
B. The Content
C. Previous Reading
D. The Teaching

Ans : D

14. Language learning start from

A. Listening
B. Speaking
C. Reading
D. Writing

Ans : A

15. ” Language acquisition can be automatically attained ” this view was favoured by ―

A. Cognitivists
B. Behaviourists
C. Both
D. None of This

Ans : A

16. Which psychologist said that learning grammar is important for the mental growth of a child ?

A. Chomsky
B. Piaget
C. Pavlov
D. Erikson

Ans : A

17. Now – a – days grammar teaching should not be

A. Deductive
B. Inductive
C. Contextual
D. Rule driven

Ans : A

18. Type of listening that we find in social gathering is

A. Casual listening
B. Intensive listening
C. Biased listening
D. Focused listening

Ans : A

19. ” Language learning is a matter of habit formation ” , which method believes in this theory ?

A. CLT approach
B. Direct method
C. Grammar – translation method
D. Structural approach

Ans : D

20. More recently ‘ Formative Evaluation ‘ is called―

A. Evaluation for Learning
B. Evaluation of Learning
C. Evaluation of Skill
D. Evaluation for Skill

Ans : A

আগের পর্ব : ইংরেজি মকটেস্ট -২

Leave a Comment