English Pedagogy Questions And Answers PDF | ইংরেজি পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর

টেলিগ্ৰামে জয়েন করুন

English Pedagogy Questions And Answers PDF | ইংরেজি পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর

English Pedagogy Questions And Answers PDF – ইংরেজি পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর : প্রাইমারি টেট পরীক্ষা 2022 পশ্চিমবঙ্গ প্রাইমারি বোর্ডের তত্ত্বাবধানে ডিসেম্বর মাসে সম্পূর্ণ হওয়ার কথা রয়েছে। প্রাইমারি টেট পরীক্ষায় আপনাদের সাহায্যের উদ্দেশ্যে English Pedagogy For Tet – ইংরেজি পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর গুলি প্রদান করলাম।

West Bengal Primary Tet English Pedagogy Questions And Answers – পশ্চিমবঙ্গ প্রাইমারি পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর : গুলি আগামী দিনের টেট পরীক্ষার জন্য খুবই গুরুত্বপূর্ণ। এই পর্বটিতে আমাদের দেওয়া Tet English Pedagogy PDF – ইংরেজি পেডাগজি PDF টি নিচে দেওয়া লিঙ্কের মাধ্যমে ডাউনলোড করে নিতে পারবেন। চলুন দেখে নেওয়া যাক English Pedagogy MCQ প্রশ্ন উত্তর গুলি।

English Pedagogy Questions And Answers :

1. The Alphabetic Method is one of the various methods of-

Ans : Teaching Reading

2. Formal grammar deals with-

Ans: The Theoretical Aspect of Grammar

3. Teachers , while teaching grammar-

Ans : Should not try to teach grammar in advance of the pupils ‘ speaking and reading abilities

4. Functional grammar emphasises on –

Ans : use

5. Learning to read means ?

Ans : Decoding the meaning

6. Poetry teaching is generally meant for-

Ans : Enjoyment and appreciation

7. Traditionally speaking is a / an

Ans : Productive Skill

8. Who said ” Mother – tongue is the basic of all work ?

Ans : Gurrey

9. What is the other term for aptitude test ?

Ans : Prognostic Test

10. What is chunking ?

Ans : involve the mental breaking up of the components of speech

11. RTP Means-

Ans : Remedial Teaching Programme

12. Speaking accurately means –

Ans : The speaker speaks correctly on the topic in proper style

13. Language is learnt through-

Ans : Practice

14. Perspective grammar is also called-

Ans : Formal, Theoretical And Descriptive

15. Structural Approach to teaching English lays stress On-

Ans : Speech

16. Language activities are linked with-

Ans : Real Life Situations

17. Language ability test is a Kind Of –

Ans : psychological test

18. The child’s early language is made up largely of-

Ans: nouns

19. Group project work helps in developing –

Ans : Collaboration , critical thinking and problem solving

20. Which of the following is not related to educational achievement ?

Ans : heredity

21. Students need to brainstorm ideas , organise them , draft , edit and revise their work ‘ is a ‘ process ‘ which reflects-

Ans : Writing skills

22. What is the ‘ maintenance stage ‘ in learning ?

Ans : The child should remember what he has learned over period of time

23. The teachers should –

Ans : Be innovative in preparing charts and diagrams

24. Students have-

Ans : Different abilities

25. Hometask should be based On-

Ans : The teaching

26. Language learning start from-

Ans : listening

27. Language acquisition can be automatically attained ” this view was favoured by-

Ans : cognitivists

28. What type of questions promote thinking skills in children ?

Ans : Personal response questions

29. Which psychologist said that learning grammar is important for the mental growth of a child ?

Ans : Chomsky

30. Now – a – days grammar teaching should not be-

Ans : Deductive

31. Type of listening that we find in social gathering is-

Ans : Casual listening

32. Communication inside and outside the classroom is a goal of –

Ans : CLT approach  (Communicative Language Teaching) 

33. ” Language learning is a matter of habit formation ” , which method believes in this theory ?

Ans : structural approach

34. More recently ‘ Summative Evaluation ‘ is called –

Ans : Evaluation of Learning

35. More recently ‘ Formative Evaluation ‘ is called –

Ans : Evaluation for Learning

36. For a student of primary school which type of writing task is recommended ?

Ans : Fully controlled writing

37. Pronunciation , grammar and vocabulary comprise the ― of the language .

Ans : Structure

38. Translation is given a great importance in-

Ans : Grammar and translation method

39. Language consists of a system of ―Which Are used in communication .

Ans : Symbole

40. The role of teachers should be that of-

Ans : A facilitation of learning experiences-

41. Visual learners prefer to-

Ans : Receive information by seeing

42. The psychologist Piaget emphasises the importance of three things . Which of the following is not one of them ?

Ans : Memorizing

43. In a multilingual c lass , a teacher should use-

Ans : Simple Words

44. A textbook should be used as

Ans : A guide

45. A student who needs special guidance is determined by-

Ans : Teachers

আরও পড়ুন : 

বাংলা পেডাগজি গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন উত্তর 

পরিবেশ বিদ‍্যা পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর 

গণিত গুরুত্বপূর্ণ পেডাগজি প্রশ্ন উত্তর 

PDF DOWNLOAD ZONE

File Name : English Pedagogy Questions And Answers
Language : English
Size: 64 KB
Clik Here To Download

Leave a Comment